آشنایی با بزرگان, مجله آرتینار

نگاهی بر زندگی ماری کوری

زندگی نامه ماری کوری

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

نام ماری کوری به عنوان نامی برجسته به عنوان یکی از بزرگترین دانشمندان زن در تاریخ ثبت شده است. ماری کوری را همه با اکتشاف بزرگش که رادیو اکتیو بود می شناشیم. این بانوی بزرگ مانند بسیاری از بزرگان زندگی و شرح حال جالب و قدری متفاوت دارد. شاید برای خیلی از شما هم جالب باشد بدانید ماری کوری چطور زندگی کرده است و در چه خانواده ای بزرگ شده است. در این مطلب به خلاصه ای از زندگی نامه ماری کوری می پردازیم که پر از جذابیت است.

[/vc_column_text][vc_column_text]

شرح حال و زندگی نامه ماری کوری

[/vc_column_text][vc_column_text]

خانواده و دوران کودکی

[/vc_column_text][vc_single_image image=”21685″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

 زندگی نامه ماری را از تولد و خانواده اش شروع می کنیم. نام لهستانی اش ماریا اسکودوسکا کوری بوده است. گرچه با نام های ماریا سالومیا کوری و مادام کوری (در فرانسه) هم معروف است. در تاریخ 7 نوامبر 1867 در ورشو لهستان چشم به جهان گشود. در یک خانواده هفت نفره به دنیا آمده است. ماری فرزند آخر این خانواده بوده است. سه خواهر داشت. نام خواهر هایش  زوفیا، برونیسواوا و هلنا برونیسواوا اسکودوسکا و وادیسواو اسکودوسکی بودند. پدر و مادرش به شغل معلمی مشغول بودند. والدینی که از نظر وضعیت اقتصادی تعریفی نداشتند. چرا که در زمان قیام وطن پرستان لهستان زندگی می کردند و کشور نیز وضعیتی نا به سامان داشت.

[/vc_column_text][vc_column_text]

چه شد که ماری سر از فیزیک درآورد

[/vc_column_text][vc_column_text]

پدر ماری در دو مدرسه راهنمایی پسرانه مدیریت را بر عهده داشت. او همچنین بسیار به تدریس علاقه مند بود. در مدارس دیگر به تدریس ریاضی و فیزیک مشغول بود. علاقه وی به دخترش نیز به ارث رسید و ماری هم به این رشته علاقه پیدا کرد. مسئولان شوروی دستورالعمل های آزمایشگاهی را از مدارس بیرون کشیده بودند. پدر ماری نیز وسایل و لوازم آزمایشگاه را با خودش به خانه آورده بود. او می خواست تدریس را متوقف نکند و با لوازم آزمایشگاه به شاگردانش در منزل درس بدهد. این کار پدر مادری از چشم مسئولین دور نماند و به خاطر اقداماتی که وطن پرستانه تعریفش می کردند او را از مدرسه اخراج کردند. گفتنی است که مادر ماری نیز معلم بود و همیشه مشوق همسرش و علاقه مند به آموزش و یادگیری بود. وی اما با تولد ماری استعفا داده بود و زنی خانه دار شده بود.

[/vc_column_text][vc_column_text]

زندگی نامه ماری کوری | تحصیل

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری در سن ده سالگی به مدرسه ای شبانه روزی که سیکورسکا نام داشت رفت. چندی بعد در سن 16 سالگی به دلیل هوش سرشارش مدال طلای مسابقات علمی را گرفت. بسیار باعث تاسف است که به دلیل این که دختر بود نمی توانست در موسسه آموزش عالی برای آموزش های پیشرفته شرکت کند. در آن زمان دختران و زنان از بسیاری امکانات از جمله امکانات آموزش عالی محروم بودند. ماری اما دست از تلاش بر نداشت. او به همراه یکی از خواهرانش به یک دانشگاه مخفی در لهستان رفت. ماری دوست داشت خواهرش نیز درس بخواند. به همین دلیل شروع به کار کرد.

[/vc_column_text][vc_column_text]

دانشگاه و شروع فعالیت های حرفه ای ماری

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری برای درس خواندن به دانشگاه سوربن پاریس رفت. در آن زمان 24 سال سن داشت. ماری تحقیق در رشته های فیزیک و ریاضی و شیمی را در آن زمان به صورت حرفه ای تری ادامه داد. دو سال بعد یعنی در سن 26 سالگی به عنوان دانشجوی برتر در رشته ریاضی و فیزیک در مقطع فوق لیسانس از این دانشگاه فارغ التحصیل شد. به ماری مبلغی را به عنوان کمک هزینه صنعتی دادند تا تحقیقاتش را ادامه بدهد. او نیز تحقیق در زمینه اثر گذاری ذرات ترکیب فولاد در خواص مغناطیسی را به طور جدی پیش گرفت.

[/vc_column_text][vc_column_text]

علاقه شدیدش به شیمی

[/vc_column_text][vc_column_text]

خواندن زندگی نامه ماری کوری انسان را به هیجان می آورد. چرا که این بانو آن هم در آن زمان بر خلاف بسیاری زنان هم سده اش هرگز دست از تلاش برنداشت. او به طور جدی رویاهایش را دنبال کرد و به دنبال علاقه اش رفت. ماری احساس کرد از رشته دیگری که عاشقش است یعنی شیمی دور مانده است. او تصمیم گرفت در رشته شیمی هم درس بخواند. در سال 1894 توانست مدرک فوق لیسانس را در رشته شیمی بگیرد.

[/vc_column_text][vc_column_text]

اکتشافات ماری

[/vc_column_text][vc_single_image image=”21684″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

نام ماری و رادیواکتیو در ذهن همه ما با هم گره خورده است. چرا که ماری و همسرش که پیر نام داشت رادیواکتیو، پولونیوم و رادیوم را کشف کردند. آنها این عناصر را در حالی که روی ماده ای معدنی به نام پیچبلند کار می کردند پیدا کردند. ماری همچنین قهرمان کشف اشعه ایکس شد. اشعه ایکس را در زمانی کشف کرد که شوهرش دیگر در قید حیات نبود. هنری بکورل فیزیکدانی فرانسوی بود که در زمان ماری زندگی می کرد. ماری به او و کارش علاقه بسیار داشت. بکورل کشف کرده بود که اورانیوم پرتوهای ضعیف تر از اشعه ایکس را که توسط ویلهلم کنراد رونتگن کشف شده بود، را دور می کند. این موضوع جرقه ای را در ذهن ماری روشن کرد. به همین دلیل تحقیقاتش را فراتر برد. 

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری روی پرتوهای اورانیوم آزمایش های فراوانی انجام داد. در این آزمایش ها فهمید که شکل اورانیوم بدون توجه به شرایط همیشه ثابت می ماند. نظریه ماری در این رابطه این بود که این اشعه ها از ساختار اتمی این عنصر ناشی می شوند. نظریه ماری مثل بمب صدا کرد. نظریه ای جدید که فیزیک اتمی را متحول کرد. او کلمه رادیواکتیویته را برای مشاهداتش انتخاب کرد.

[/vc_column_text][vc_column_text]

اشعه ایکس

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری اشعه ایکس را دنبال کرد. نمی خواست تنها کشفی کرده باشد. بلکه می خواست از کشفش استفاده کند. کل دنیا او را به خاطر این اقدامش یک قهرمان می دانستند. چرا که دستگاه اشعه ایکسی ساخته بود که قابل حمل بود. گفتنی است که در آن زمان جنگ جهانی اول شروع شده بود. در زمانی که پر از بمب و موشک بود تمام فکر و ذهن و تمرکز ماری بر روی هدف و اکتشافاتی تازه بود.

[/vc_column_text][vc_column_text]

زندگی شخصی ماری کوری

[/vc_column_text][vc_single_image image=”21683″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

در زندگی نامه ماری کوری تلاش های زیاد و اکتشافات فراوان را خواندیم. اما کمی هم به زندگی شخصی اش می پردازیم. ماری در 26 ژوئیه 1895 ازدواج کرد. همسرش پیر کوری فیزیکدانی اصالتا فرانسوی بود. ماری و همسرش پس از این که از دانشگاه سوربن پاریس فارغ التحصیل شدند ازدواج کردند. آشنایی این زوج دانشمند توسط یکی از همکاران ماری اتفاق افتاد. رابطه عاشقانه ماری و همسرش باعث شد آنها درک بیشتری از هم داشته باشند. پس در زمینه علاقه شان یعنی اکتشافات نیز با یکدیگر هم قدم شدند. این زوج ابتدا برای خودشان پروژه های تحقیقاتی جدایی داشتند. اما بعد از اکتشاف رادیواکتیو توسط ماری، پیر پروژه هایش را رها کرد و با ماری شروع به تحقیقات مشترک شدند.

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری دحتر کوچکش به نام ایرلن را در سال 1897 به دنیا آورد. در سال 1904 نیز دختر دوش که ایو نام داشت را به دنیا آورد. ایرلن نیز علاقه به اکتشاف را به ارث برد و راه مادرش را ادامه داد. وی توانست زنان دانشمند را برجسته تر کند و استعاد زنان را به دنیا نشان بدهد. ایرلن در سال 1935 توانست جایزه نوبل شیمی را از آن خودش کند. 

[/vc_column_text][vc_column_text]

در سال 1906 اتفاق سختی برای ماری افتاد. همسر ماری با یک درشکه تصادف کرد و کشته شد. او که وابستگی عاطفی زیادی به پیر داشت متحمل خسارت عاطفی سنگینی شد. ماری به جای پیر، تدریس در دانشگاه سوربن را ادامه داد. ماری اولین زن دانشمند سوربن بود. چندی بعد اما حواشی زیادی پیرامون ماری در گرفت. این حواشی پیرامون رابطه اش با شاگرد شوهرش بود. می گفتند که ماری باعث شده ازدواجی به فروپاشی برسد. چرا که می گفتند او با مردی متاهل رابطه برقرار کرده است.

[/vc_column_text][vc_column_text]

جوایز و افتخارات

[/vc_column_text][vc_column_text]

ماری اولین زنی بوده است که جایزه نوبل گرفته است. همچنین اولین فردی است (زن-مرد) که دو جایزه نوبل در دو زمینه متفاوت یعنی فیزیک و شیمی گرفته است. 

  • مدال دیوی (1903، با پیر)
  • مدال ماتوچی (1904، با پیر)
  • جایزه اکتونیان (1907)
  • مدال الیوت کرسون (1909)
  • مدال فرانکلین از انجمن فلسفی آمریکا (1921)

[/vc_column_text][vc_column_text]

زندگی نامه ماری کوری | مرگ!

[/vc_column_text][vc_column_text]

در 4 ژوئیه سال 1934 به خاطر کم خونی آپلاستیک درگذشت. احتمال زیادی وجود دارد که این موضوع به خاطر این بوده باشد که زیاد در معرض اشعه ایکس بوده است. او لوله هایی را که برای آزمایش رادیوم استفاده می کرد در جیب لباس کارش می گذاشت. سال ها نیز با رادیو اکتیو کار کرده بود. این فعالیت ها سلامتی اش را از او گرفتند. کتاب و دست نوشته هایی که از ماری به جای مانده است به مقدار فراوانی آغشته به رادیواکتیو است. به همین خاطر آنها را در جعبه هایی مخصوصی نگهداری می کنند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *